مهمترین موسسات معتبر رتبه بندی دانشگاه های دنیا

به گزارش کتاب ارزان، تا پیش از سال 1998 دانشگاه ها به صورت امروزی رتبه بندی نمی شدند و تحصیل در کشورهای پیشرفته و تراز اول برای دانشجویان ملاک و معیار محسوب می شد، تا اینکه در همین سال و بر اساس درخواستی از سوی مسئولیت وقت چین، دانشگاه های جهان به وسیله دانشگاه شانگهای رتبه بندی شد. هدف چین از این رتبه بندی که آن را به نام رنکینگ دانشگاه ها می شناسیم، معین نمودن فاصله دانشگاه های چین با دانشگاه های برتر جهان و در نهایت کاهش این فاصله و ارتقاء سطح دانشگاه های این کشور بود. نتایج این رتبه بندی پنج سال بعد و در سال 2003 منتشر شد و از آن پس هر ساله این رتبه ها به روز شده و اعلام می گردند. از آن سال به بعد بعضی موسسات معتبر علمی برای معین رنکینگ دانشگاه ها وارد عمل شده اند و امروزه رتبه بندی های متنوعی به وسیله موسسات علمی مختلف صورت می گیرد.

مهمترین موسسات معتبر رتبه بندی دانشگاه های دنیا

مهمترین مراکز رتبه بندی دانشگاه های جهان

◾️رتبه بندی دانشگاه شانگهای
◾️رتبه بندی موسسه تایمز
◾️رتبه بندی موسسه QS World
◾️رتبه بندی وبومتریک (Webometrics)
◾️رتبه بندی دانشگاه ها بر اساس عملکرد URAP

رتبه بندی دانشگاه شانگهای

نظام رتبه بندی دانشگاه شانگهای به منظور انجام ارزیابی دقیق تر از عملکرد دانشگاه و ارائه رتبه بندی جامع از جایگاه دانشگاه در سطح جهانی، 4 معیار کیفیت آموزش، کیفیت اعضاء هیئت علمی، خروجی های پژوهش و سرانه عملکرد دانشگاه را برای آنالیز عملکرد دانشگاه تعریف کرده است. به عبارت دیگر در این نظام، دانشگاه ها براساس مقدار موفقیت در هر یک از معیارهای چهارگانه رتبه بندی می گردند، با توجه به اینکه معیارهای چهارگانه فوق کلی هستند و قابلیت میزان گیری کمتری دارند از این رو نظام رتبه بندی شانگهای برای هر یک از معیارهای فوق چند شاخص ارائه کرده است.

رتبه بندی موسسه Times

نشریهٔ آموزش عالی تایمز لندن یک نشریهٔ واقع در انگلستان و مربوط به آموزش عالی با همکاری موسسهٔ کاکارلی سیموندز (به انگلیسی: Quacquarelli Symonds)، هر ساله فهرستی از 200 دانشگاه برتر جهان را با عنوان (به انگلیسی: THES - QS World University Rankings) منتشر می نماید[5]. در مقایسه با رتبه بندی های دیگر، در این رتبه بندی سالانه بسیاری از دانشگاه های غیرآمریکایی و خصوصاً انگلیسی در میان رتبه های بالای آن قرار دارند.

رتبه بندی QS

نشریهٔ آموزش عالی تایمز لندن یک نشریهٔ واقع در انگلستان و مربوط به آموزش عالی با همکاری موسسهٔ کاکارلی سیموندز (Quacquarelli Symonds)، هر ساله فهرستی از 200 دانشگاه برتر جهان را با عنوان (به THES - QS World University Rankings) منتشر می نماید. در مقایسه با رتبه بندی های دیگر، در این رتبه بندی سالانه بسیاری از دانشگاه های غیرآمریکایی و خصوصاً انگلیسی در میان رتبه های بالای آن قرار دارند.

موسسه QS بعلاوه فهرست برترین دانشگاه های جهان را در سال 2016 برای 42 رشته رتبه بندی نمود. بر این اساس دانشگاه هایی که در رشته هایی مانند پزشکی، مهندسی، علوم انسانی رتبه های برتر را کسب کرده اند، در این فهرست ثبت شدند و نکته قابل توجه آن این بود که بر اساس این فهرست موسسه تکنولوژی ماساچوست (MIT) و دانشگاه هاروارد در 12 رشته رتبه اول را بدست آورده اند.

رتبه بندی وبومتریک (رتبه بندی وب سایت دانشگاه ها)

رتبه بندی وبومتریک متشکل از یک پایگاه داده شامل 15،000 دانشگاه و بیش از 5،000 مرکز تحقیقاتی است. 4،000 دانشگاه اول در رتبه بندی معین شده است، و دانشگاه های دیگر نیز در رده بندی های محلی و جزئی تر آمده است. موسسات آموزش عالی و مراکز تحقیقاتی کشورهای در حال توسعه در این روش رتبه بندی، با قرار دادن دستاوردهای علمی خود بر روی اینترنت می توانند شرایط بهتری پیدا نمایند چرا که ممکن است نسبت به دانشگاه های تراز اول جهان بسیار فاصله داشته باشند اما با این روش می توانند شرایط خود را بهتر نمایان نمایند.

این رتبه بندی اولین بار در سال 2004 انجام شد و بر اساس شاخصی مرکب از چندین پارامتر تهیه شد. این پارامترها عبارتند از حجم اطلاعات موجود بر روی وب، قابلیت دسترسی و نسبت اطلاعات منتشر شده در وب به مقدار لینک های برگشتی خارجی آن است. این رتبه بندی هر ساله در دی ماه و تیرماه بروز می گردد و یک مقیاس وبی برای دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی فراهم می آورد. این رتبه بندی مقدار فعالیت علمی وب گاه های آموزشی را به صورت دوره ای نشان می دهد. شاخص های وبومتریک به این علت به وجود آمده اند که مقدار توجه موسسات را به نشر اینترنتی نشان دهد. بنابراین دانشگاه های با کیفیت آموزشی بالا ممکن است به علت عدم تمایل به سیاست های انتشار اینترنتی، در این نوع رتبه بندی رتبهٔ مورد انتظار خود را بدست نیاورند.

رتبه بندی دانشگاه ها بر اساس عملکرد تحصیلی (URAP)

رتبه بندی دانشگاه بر اساس عملکرد تحصیلی (University Ranking By Academic Performance) به وسیله موسسه انفورماتیک دانشگاه فنی و مهندسی خاورمیانه ارائه شده است. شاخص های این رنکینگ، بهره وری بر اساس مقدار مقالات منتشر شده، بهره وری بلند مدت بر اساس نتایج سایت Google Scholar، ضریب تحقیق، مقدار استناد به مقالات بر اساس داده های ISI، ضریب تجمعی یا IF مجلات مختلف، آنالیز کیفیت یا همان شاخص H (شاخص عددی برای نمایش بهره وری و تاثیرگذاری علمی دانشمندان به صورت کمی) و همکاری بین المللی دانشگاه ها، می باشد.

مهمترین شاخصه های مشخص رنکینگ دانشگاه ها

شاخص های متنوعی برای مشخص رنکینگ دانشگاه ها وجود دارد اما مهمترین شاخص، کیفیت آموزش و فعالیت های پژوهشی و تحقیقاتی است. جهت آنالیز این شاخص عوامل زیر در نظر گرفته می گردد.

◾️کسب جوایز بین المللی (مانند جایزه نوبل) مانند جایزه نوبل، کسب مدال در مسابقات علمی و المپیادها
◾️جمعیت فارغ التحصیل دانشگاه
◾️حجم پژوهش های صورت گرفته
◾️درآمدهای پژوهشی و مقدار تخصیص اعتبار برای تحقیقات

منبع: ویکی گرام
انتشار: 7 آذر 1403 بروزرسانی: 7 آذر 1403 گردآورنده: discountbook.ir شناسه مطلب: 2399

به "مهمترین موسسات معتبر رتبه بندی دانشگاه های دنیا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مهمترین موسسات معتبر رتبه بندی دانشگاه های دنیا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید