گسترش مناسبات با افغانستان به یاری اشتغال زایی در این کشور
به گزارش کتاب ارزان، رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان معتقد است چنانچه ایران بخواهد سطح روابط تجاری خود را با افغانستان حفظ و یا گسترش دهد باید برای ارتقای سطح درآمد سرانه و قدرت خرید مردم این کشور برنامه ریزی کند. برای این منظور سرمایه گذاری مستقیم، توجه به کشت فراسرزمینی و ایجاد دامداری برای تأمین گوشت موردنیاز کشور، در دستورکار اتاق مشترک قرار گرفته است.
توسعه مناسبات ایران و کشورهای همسایه به عنوان یکی از استراتژی های تجاری به ویژه در دوران تحریم های یک جانبه آمریکا، مورد توجه نهاده شد؛ هرچند به باور بعضی فعالان مالی به دلیل آماده نبودن بسترهای لازم نتوانستیم عملکرد مثبتی داشته باشیم.
حسین سلیمی، رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان با توجه به اهداف تعریف شده و لزوم گسترش سطح مناسبات ایران و همسایگان، حضور رایزنان بازرگانی حرفه ای و آشنا به الفبای تجارت را مهم خواند و با ابراز خرسندی از حضور چنین فردی در سفارت ایران در کابل، گفت: خوشبختانه در بازار افغانستان از این نظر شرایط خوبی داریم.
این فعال مالی در گفت وگو با پایگاه خبری اتاق ایران درباره بازار افغانستان به سطح درآمد سرانه و قدرت خرید مردم این کشور اشاره و تأکید کرد: یکی از اقداماتی که از سوی اتاق مشترک مورد توجه نهاده شده، کوشش برای ارتقای سطح درآمد سرانه این کشور است. ایران می تواند به یاری سرمایه گذاری در افغانستان بخش از احتیاجهای خود به واردات را از این طریق تأمین کند. در این کشور زمین و آب برای تأمین گوشت، وجود دارد. ایران می تواند به جای واردات گوشت قرمز از کشورهای آمریکای جنوبی، به وسیله بازار افغانستان احتیاج خود را تأمین کند.
او همچنین کشت فراسرزمینی که در حال حاضر در بازار قزاقستان و آفریقای جنوبی نیز دنبال می گردد را به عنوان یکی از برنامه های در دست اجرا در بازار افغانستان نام برد.
به باور رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان با ایجاد اشتغال در بازارهای هدف می توان قدرت رقابت خود را بالا ببریم و زمینه حضور پایدار خود در این کشورها را فراهم سازیم.
سلیمی همچنین به مسائل پیش آمده برای انتقال ریال از ایران به افغانستان توسط اتباع این کشور که حدود یک میلیون نفر می شوند با توجه به محدودیت های بانکی، توضیح داد: تا قبل از محدودیت های بانکی، اتباع افغانستانی ریال را به راحتی به کشور خود منتقل می کردند. بعد از تحریم ها و محدودیت های بانکی، مجبور شدند، پول خود را به صورت کالا بیشتر در قالب فرش به افغانستان منتقل نمایند. این روش انتقال نیز بعد از تصمیمات بانک مرکزی و اجرای تعهدات ارزی با مشکل روبه رو شد. بدین ترتیب راهکارهایی را برای حل این معضل پیدا کردیم تا به وسیله یک صندوق فرایند انتقال پول را تسهیل کنیم.
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در ادامه به سطح صادرات سالانه ایران به افغانستان اشاره و آن را بیش از 3 میلیارد دلار برآورد کرد. این سطح از صادرات بیشتر در حوزه مواد غذایی، مصالح ساختمانی، لوازم مصرفی ساختمان، سنگ و سرامیک و غیره است.
به گفته او کل واردات افغانستان در یک سال بین 7.5 تا 8 میلیارد دلار است که بر این اساس حدود 46 درصد از احتیاج وارداتی این کشور به وسیله ایران تأمین می گردد. بنابراین شرایط ایران در بازار افغانستان مناسب است. در حال حاضر ترکیه، چین، پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس رقبای اصلی ایران در این بازار هستند.
سلیمی همسایگی با افغانستان و روابط دیرینه بین دو کشور را از مزیت های رقابتی ایران در این بازار دانست و ادامه داد: دولت افغانستان بارها از پایین بودن سطح واردات ایران از این کشور انتقاد نموده است و با توجه به صادرات انار، مغز گردو و تعدادی از کالاهای دیگر به کانادا، آلمان و غیره انتظار دارد ایران نیز احتیاجهای خود را درباره این کالاها به وسیله افغانستان تأمین کند.
او ادامه داد: درباره ورود کالاهای افغانستانی به ایران بحث هایی با وزارت جهاد کشاورزی درباره مسائل قرنطینه داشته ایم و خوشبختانه در این رابطه اقدامات خوبی انجام شده است و امیدواریم که هر چه سریع تر بسترها برای واردات بیشتر مهیا گردد.
منبع: اتاق بازرگانی ایران